Leven in verWONDERing
  • Home
  • NOMADE
    • De nomade
    • Het Plan
    • De reden
    • Eigen ritme
    • Horizontaal Evolueren
    • Na het plan
  • Foto's
    • Winter 2020
    • Hippie Summer Portugal
    • Winter 2019
    • Oost Europa (juli - september 2018)
    • Zweden (juni -juli 2018)
    • India (febr - april 2018)
    • Nepal (maart 2018)
    • Way back Home (novmber - december 2017)
    • Portugal (juni - november 2017)
    • Galicië (oktober 2017)
    • Spanje (april - juni 2017)
    • Frankrijk (feb-april 2017)
    • België (februari 2017)
    • Black & White
    • Panorama
  • Yoga
  • Contact
De hersenspinsels van deze yoga nomade
Twee jaar terug zei ze na jaren als Mechelse yogadocente haar gekende leven vaarwel, om samen met haar fris geadopteerde bordercollie in de drie meter hoge Mercedes bus te gaan wonen. 
​Benieuwd naar hoe het leven loopt wanneer er geen plannen zijn. 



Foto

 (
Schrijfsels
Sensory overload (april 2021)
Stilte Challenge (september 2020)
​Bad Yogi met conge (juli 2020)

#beentheredonethat (maart 2020)

Not all those who wander are lost (februari 2020)
Over zwarte schaapjes in je oksel (november 2019)

Status 2020
Nomade-af / ​Mojo Yoga teacher ON

Foto's
Mini winter roadtrip 2020
  Summer pictures Portugal 2019


Mechelse stadsnomade

7/29/2018

0 Reacties

 
MECHELSE STADSNOMADE: def. <znw. kleurrijke, zeldzame kruising tussen moderne hippie en getogen Mechelaar.  Vnl. rondzwervend door Europa in een mobiel huis. Met periodes gestationeerd in hometown Mechelen, logerend bij vrienden/wonend in het mobiel huis>
 
In de praktijk komt het er op neer dat je deze 37 jarige optimistische verschijning vorige week voorbij kon zien fietsen in de bloedhete straatjes van het mooie Mechelen. Voorovergebogen op de blauwe koersfiets, Ikea zak vol was over de linkerschouder, trouwe viervoeter Mila aan de leiband in rechterhand. Tijdelijke uitvalsbasis in de solide Mercedes 609D, proper geparkeerd aan sportcomplex De Nekker. Afgezien van de overload aan weekend-Nekker-bezoekers die deze bijna tropische hitte met zich meebrengt, is het hier goed wonen. Weinig buren, gezellige bezoekers en op 20 meter van het Mechels Broek,  ongetwijfeld het mooiste natuurgebied dat onze regio rijk is.  De vogels maken me naar goede gewoonte zacht én op tijd wakker, ideaal om mijn ochtend-struik-plasje in de schemer te maken.  Mentaal onzichtbaar genoeg voor het oog van vroege vogels, fietsend naar hun werk. Vroeg genoeg om mezelf de tijd te gunnen geleidelijk van slaap naar waak over te gaan. Van dromen naar praktisch geregel.
 
Het praktisch geregel start–zoals bij ons allen- in mijn hoofd. Het is de vers gezette koffie die het startschot vormt wat het geregel in de praktijk betreft.  Een redelijk onoriginele ochtendroutine zoals ontbijten, aankleden en afwassen, wordt aangevuld met het onverwachte bezoek van een wandelaar.  Een oudere man steekt plots zijn hoofd in mijn slaapkamer, terwijl hij “Goedemorgen. Goei volk” zegt.  Een vriendelijke man, in een tennistenue, compleet met witte sokken en polszweetbandjes.  Of zou dit hedendaagse wandelmode zijn voor 60 plussers? Ondertussen kijkt de passant die nu geen passant meer is, rond vanuit mijn slaapkamer. Deze is weliswaar ook mijn inkomhal, wat het tafereel nét iets minder vreemd zou kunnen maken.  De bezoeker is vooral benieuwd van welke Belgische stad ik afkomstig ben en hoe ik als toerist in ‘zijn’ mooie Mechelen beland.  Hij schrikt dan ook wanneer hij hoort dat ik een rasechte Mechelaar ben. Nog iets verder valt zijn mond open wanneer ik hem meedeel dat dit mijn huis is.  En waar is mijn man? En waar ga je naar het toilet? En moet je geen domicilie hebben? En waar leef je van?  En wat met je pensioen?
 
Het lijkt misschien opdringerig om 1.  onuitgenodigd een vrouw haar slaapkamer te betreden, ook al is het haar inkomhal, en 2. om na enkele zinnen en zonder deftige voorstelling aan elkaar naar iemands inkomen te vragen.  Klopt. Zou ik zelf nooit doen.  Och ja, zeg nooit nooit natuurlijk.

Buiten het feit dat ik sowieso niet zo snel uit mijn lood geslagen ben én dat de meeste elimentaire –of zijn het overdreven- etiquetteregeltjes me niet echt liggen, ben ik deze ontmoetingen al gaan bekijken als zijnde ‘normaal’.  Of alleszins niet meer als ‘niet-normaal’.  Ironisch genoeg kreeg ik letterlijk nooit vragen over mijn inkomen in de periode toen ik nog een inkomen had :-)
 
Over het busleven zoals het is
Aan oprechte vragen deze week geen gebrek.  Mensen zijn benieuwd naar deze andere manier van leven, want dat is het uiteindelijk wel echt. Het is geen aaneenschakeling van vakanties, ook al lijkt het er met momenten verdacht veel op.  Leven in een bus maakt dat mijn leven een aaneenschakeling is van veel verschillende types leven. Soms in een stad, vaak onderweg, regelmatig genoeg verblijvend bij vrienden en creatief zijn met je geldbesteding. 
 
Heel fijn vind ik het om net die dingen te delen die ontbreken op Facebook. De hindernisjes van het nomadenleven, onzichtbaar op instagram.  Tussen de busjes, kampvuren, zonsondergangen en schattige hondjes, ontbreken foto’s van mensen, sleurend met Ikea zakken vol was. Nergens zie je triestige gezichten van busjesbewoners na het ontvangen van 150 euro boete, omdat hun oldtimer de stad niet meer in mag. Onzichtbaar is het lawaai dat zo’n vrachtwagenmotor maakt, bedoeld om zes ton te trekken op steile bergwegen.  Waar zijn die foto’s van schattige hippievrouwtjes op zoek naar een niet bestaand bosje in de weiden of gehurkt tussen de auto’s, bij gebrek aan een toilet.  Ook het gepuzzel in je kleine frigo na een supermarktbezoek, koken bij temperaturen van 34° om 20uur of het geen slaapplek vinden terwijl je ogen al half dichtvallen.  Horen er ook bij, onzichtbaar in het beeldmateriaal, horend bij #vanlife.

Heerlijk vond ik het dan ook om net over deze dingen te praten, hier, in mijn eigen stad.  Met vrienden, kennissen en –oh ja- toevallige voorbijgangers.   Kortom; met iedereen die er maar iets over wou weten. Met zoveel overtuiging en in zo’n grote mate dat ik er nog steeds keelpijn van heb.  En een goed gevoel.
 
Als mensen vragen hoe ik dit doe, bedoelen ze meestal niet: hoe ik mentaal sterk genoeg ben om met de onvoorspelbaarheid van het leven om te gaan.  Noch hoe ik een slaapplek bepaal of hoe ik mijn was doe…   Je hoeft niet hoogsensitief te zijn om te weten dat ze doelen op de financiële kant van het verhaal.  Met andere woorden: waar ik van rond kom.  Volgend artikel krijg je de hele toelichting.  Hier als voorsmaakje de antwoorden op de Meneer-die-in-mijn-slaapkamer-stond-vragen:
° Ik ben niet getrouwd, mijn ‘man’ woont in Berlijn en we proberen zoveel mogelijk samen te reizen, liefst in de bus, wat ons na 1 jaar samen zijn al heel goed gelukt is.
° Gelukkig ben ik zo iemand die quasi overal naar het toilet kan gaan; klein of groot, beton of bosjes. Één van de topkwaliteiten als busjes-/bosjesvrouw.
° Mijn ouders zijn zo lief om me een domicilie te verschaffen. Een adres dat maakt dat ik niet enkel een slaapplekje heb wanneer ik dat zou willen, maar –vooral- dat ik officieel in orde ben als Mechelaar.
° Waar ik van leef is dan weer zo’n lineaire vraag die impliceert dat je eerst geld moet verdienen om te kunnen leven. Ga ik niet (volledig) mee akkoord.  Het gaat vooral om je levensstijl en –visie aan te passen, creatief te zijn én het niet erg te vinden dat je spaargeld beetje bij beetje slinkt. Volledige versie volgt.
° Pensioen? Nee, daar lig ik echt niet wakker van :-)
 
Terug naar het Mechelse Nomadenleven. Met slechts enkele dagen anker-tijd voor ik richting Roemenië doorreis, genoeg dingen te doen. Dagen gevuld met praktische,   inspirerende en hartverwarmende ontmoetingen, niet zelden een combinatie ervan.

Hoewel ik zo goed als heel 2017 als nomade geleefd heb in het wit-met-blauwe-streep gekleurde vehikel uit 1988, was de week in hometown Mechelen confronterend.  Anders dan vorig jaar, met de Portugese natuur als uitvalsbasis en tijd als beste onvoorwaardelijke vriend,  stuit ik hier op hindernissen van een heel ander kaliber. 
Plots woon ik in een stad, in een bus. Klein genoeg om nog wel eens schattig genoemd te worden, maar vooral groot genoeg om nauwelijks parkeerplaats te vinden in het stadscentrum.  Met bijhorende gevolgen.
 
Flexibele dagen vragen vaak meer headspace dan leven volgens routine.
  Zo is dat. Wil je alles rondkrijgen in deze tijd, waarbij je agenda zo open is als prairievlakte en je to-do lijstje zo lang als een zwarte skipiste? Dan is het een kwestie van je dag en je week minutieus te plannen.  En laat dat net zijn waar het schoentje knelt. Een knellende schoen na maandenlang in nomadenmodus blootvoets te leven. Maanden dat mijn brein beter en beter geworden is in van dag tot dag leven. Mooi.  Behalve dus als je een hele resem to-do’s en must-see’s hebt.  Dit plan-deel in mijn hersenen is duidelijk een beetje onder het stof geraakt.  Afstoffen die handel!
 
En zo kregen mijn twee vrienden ‘planning en organisatie’ noodgedwongen een opblinkbeurt op mijn prioriteitenlijstje.  Kreeg ik alles rond met een hond, 24/7 aan mijn zijde,  met een properheidsgraad hoger dan in vakantiemodus en met een uitgebouwd sociaal leven om ‘u’ tegen te zeggen. Vond ik oplossingen zodat de tandarts mijn mond kon inspecteren zònder dat Mila braafjes thuis zat te wachten.  Onze ‘thuis’ was dinsdag om 11u namelijk veranderd in een sauna. Eentje met wierrookgeur in plaats van eucalyptus, maar met vergelijkbare temperaturen.  Douchen kon na de nodige planning na een etentje bij vrienden.  Vond ik plekjes om ergens de was te doen en muziek te downloaden.  Afspreken gebeurde dan weer in de buurt van een gratis parking, groot genoeg om mijn huis kwijt te kunnen.
 
Nog een laatste missie in mijn plan-modus voor ik weer overschakel op mijn dag-tot-dag-leven. Met dit allerlaatste afvinkertje in gedachten, spring ik op mijn blauw koersfietske, doorkruis ik het nog slapende Mechelen om een reisgenootje op te pikken bij een vriendin.  “Het geluid van de Nacht”, de roman die me op de trip tot Zagreb zal vergezellen.  Een donatieboek. Overstijgt met gratie het aanbod van E-reader en bibliotheek: een tastbaar écht boek, dat tijd genoeg heeft om met me mee te gaan en open staat om onderweg geruild te worden.  Ideaal voor moderne boekverspreiders zoals ikzelf.
 
Met deze laatste missie achter me, kon ik dit korte Mechelen hoofdstuk afsluiten en inruilen voor het leven on the road.  Met Zagreb als eerste grote stop, de rest volgt wel.  Hoe lang zal ik deze keer onderweg zijn?  Net zoals het enige antwoord is op de vraag hoelang hout moet drogen voor je het kan branden: it takes as long as it takes. 

Foto
0 Reacties

Back in Simple Life modus

7/9/2018

0 Reacties

 
Mijn Nomadenzomer is begonnen. Het evenwicht zoeken in extremen neem ik héél serieus *lach*: enkele weken small living in Zweden met het Volkswagenbusje, aangevuld met Slow Traveling helemaal tot in Roemenië. Van het hoge Noorden tot het verre ZuidOosten. Het startschot werd ingezet met een dikke knaller. Die van mijn uitlaat jammer genoeg...

Ik was nog niet goed en wel de Duitse grens over toen ik een iets té sterke déjà-vu kreeg naar mijn camino-marinatijdperk, lang genoeg geleden om hier niét verder op in te hoeven gaan trouwens. Anno 1998 was het -in mijn kleine leefwereld- stoer en cool genoeg om met een kapotte uitlaat rond te rijden. In deze moderne tijden en met een leeftijd dubbel zo hoog, duidelijk niét. Met een korte deskundige blik onder mijn vehikel, werd snel duidelijk wat er aan de hand was. De uitlaat is stuk. Je hoeft trouwens niet eens écht een deskundige te zijn om te zien dat je uitlaat los hangt te bengelen. Na het inwinnen van écht deskundig advies (merci Eli), besloot ik toch maar om de uitlaat niet zelf te fixen met een leeg 50cl bierblikje. In plaats daarvan tsjokte ik aan een snelheid gelijk aan die van 7 tonners, heel á l’aise tot in Hamburg, waar boyfriend Hannes me uit de nood kon helpen. Na 14000km in de oude Mercedes bus was het niet extreem moeilijk om de laatste 300 km aan 90km/uur af te leggen.

Niet heel veel later werd de uitlaat gelast en kon de fun écht beginnen. Laatste inkopen in Duitsland, hop, de ferry op naar het mooie Lolland in Zuid-Denemarken. Een glooiend landschap waarbij het landschap van velden & bossen afgewisseld wordt door kleine schattige dorpjes en dit onder een felblauwe hemel. Een half uurtje de zon volgen bracht ons bij het piep, piepklein haventje in Nystad, ons enige kook- en slaapplekje in het land van Lego. Wakker worden met het geluid van de Deense zeemeeuwen en de geur van het zilte water in onze roadtrip neusgaten. Was het door deze verandering van lucht dat ze zo scherp stonden? Wie zal het zeggen? Feit is dat we de dagen die volgden niet anders deden dan onze neus volgen, bij het vinden van de weg, van eten en van de bijna niet te geloven adembenemende slaapplekjes.

Die kleine transporter is dan ook meer dan helemaal geschikt bij het volgen van je neus. Het gevoel van vrijheid werd zelden onderbroken bij het najagen van verlaten en liefst idyllische plekjes. Anders dan de beperking die een grote oude bus met zich meebrengt, bij het parkeren in steden of het inrijden van weggetjes die zonder waarschuwing smaller en smaller worden, zonder te weten of omkeren een optie is.

Met dit vergelijkingsmateriaal nog redelijk vers in mijn systeem, is het extra genieten van het flexibel en wendbaar reizen in het schattige busje, dat mijn hart nog steeds gestolen houdt, weliswaar met mijn eigen goedkeuring.

Sverige, het land van de Vikings
Eens de 18 kilometerslange Øresund brug over, belanden we in het land waar het nationalistische geel-blauw zich graag laat zien. Het land van pipi langkous, Ikea en Abba. Evenveel inwoners als België, gespreid over 15 keer zoveel grond, het grootste deel echter bevolkt door herten, elanden en wilde zwijnen. Voorzien van een oneindigheid aan bossen en meren. Dit, in combinatie met Allemansrecht, maakt Zweden een paradijs voor busjesbewoners, op zoek naar de mooiste natuurspotjes.

Allemansrecht houdt in dat je overal vrij mag kamperen, zonder dit aan de eigenaar te vragen, zolang het niemand hindert, beperkt tot 48uur en zonder sporen achter te laten! Heerlijk!!

Zorgeloos rijden we smalle weggetjes in die kronkelen door een landschap van rode immense boerderijen, niet wetende waar deze ogenschijnlijk openbare weg die geen straat lijkt te zijn, ons naartoe zal brengen. Wat houd ik van dit gevoel: niet weten waar je zal slapen vanavond, benieuwd naar het uitzicht waar ik morgen mee zal ontwaken. De locatiehunter in mezelf staat scherp. Na vele bochten die het paadje maakt door het hoge gras, wordt het locatiehunten nog maar eens beloond. En hoé! Een inhammetje nét groot genoeg voor ons busje en een comfortabel picknickplekje, op enkele meters van het drinkbare 21graden warme water van het grote Vätternmeer. Geen enkele levende ziel rondom ons met amper geluid van de bewoonde wereld. Whaaaaah!!! Helemaal enthousiast het warme water in, appelcider en luchtmatras als trouwe medegenieters én bonus op het vinden van deze plek. Lang leve jagen en lang leve bonussen!
Zó voelen account managers zich dus als ze na vele uren ‘jagen’ een grote vis, euhm klant binnenhalen. Geef mij dan maar het hunten op vrijheid ;-)

De jager in ieder van ons
Feit is dat er in ieder van ons een jager schuilt; in de huisvrouw die op zaterdagochtend, op de markt grabbelt om de beste appels te vangen. In de tiener die met een verbeten gezicht haar laatste energie gebruikt om nét niet als eerste aan de finish te eindigen tijdens de atletiekwedstrijd. Zelfs in de mug, die een delicatesse ziet in deze Belgische vrouw, ver van de bewoonde wereld.

En zo vindt deze (locatie)jager zichzelf even later terug als prooi, wanneer haar pad zich kruist op haar grote boodschap plek, temidden in de natuurlijke habitat van de mug, die maar wat al te graag neerstrijkt op de zachte haarloze witte landingsbaan, midden in het groen.

Life is full of challenges

Maar van uitdagingen terug naar het Simple Life, want dát is waar het hier om gaat, het jagen is en blijft bijzaak (in sé ook voor managers).

The Simple Life. Busje onder gigantische beuken. Zicht op water, bos en lucht. Blauw, groen, blauw. Het laatste restje daglicht vervaagt tegen de tijd dat het middernacht is. Kampvuurtje voor een muggenloze avond. De zon reist enkele uurtjes net onder de horizon om in de heel vroege ochtend opnieuw te verschijnen. Felblauwe lucht en enkele wolkenflarden. Ideaal met iPhone filter ‘dramatisch warm’. Drijvend in een meer op een plekje tussen twee Zweedse dorpjes. Beide met veel puntjes óp of streepjes door de o’s en a’s. Af en toe een Volvo die passeert en een eland dat brult. Warm genoeg voor zonnecrème, fris genoeg voor een haarband. Een tevreden (Duitse) Vikingman aan mijn zijde en een driekleurige viervoeter wiens staart geluk aangeeft.

Zo zag mijn afgelopen week er ongeveer uit. Beëindigd aan Arlanda AirPort waar onze Zweden tijd samen er officieel op zit, weliswaar met nog veel leuke samen-tijd in het vooruitzicht. Elk einde is een nieuw begin en in dit geval is dit laatste de komst van Mechelse heldin en hartsvriendin Griet, live vanuit België.

1 boek. Vele hoofdstukken. Vele personages.
1 leven. Vele reizen. Ontelbare ontmoetingen.

Time is the only thing we have.
Let’s use it wisely.
Foto
0 Reacties

    Author

    Angelique.
    ​
    Romantische filosoof.
    Filosofische romanticus.

    Individualist op zoek naar verbondenheid.

    En meer...

    ​

    Archieven

    April 2021
    Januari 2021
    Juli 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • NOMADE
    • De nomade
    • Het Plan
    • De reden
    • Eigen ritme
    • Horizontaal Evolueren
    • Na het plan
  • Foto's
    • Winter 2020
    • Hippie Summer Portugal
    • Winter 2019
    • Oost Europa (juli - september 2018)
    • Zweden (juni -juli 2018)
    • India (febr - april 2018)
    • Nepal (maart 2018)
    • Way back Home (novmber - december 2017)
    • Portugal (juni - november 2017)
    • Galicië (oktober 2017)
    • Spanje (april - juni 2017)
    • Frankrijk (feb-april 2017)
    • België (februari 2017)
    • Black & White
    • Panorama
  • Yoga
  • Contact